Според привържениците на алкалната диета, назовавана още киселинно-алкална или алкална пепелна

...
Според привържениците на алкалната диета, назовавана още киселинно-алкална или алкална пепелна
Коментари Харесай

Знаете ли кои са алкалните храни и има ли ползи от прилагането на подобна диета?

Според последователите на алкалната диета, назовавана още киселинно-алкална или алкална пепелна диета, потреблението на избрани храни може да промени pH на тялото от киселинно в алкално.

При преработката и устояването на храната от организма се получава метаболитен боклук, сравняван с и именуван " пепел ".

Тези отпадъчни продути от обмяната на веществата основават кисела, неутрална или алкална среда в организма.

Смята се, че " алкалната пепел " защищава от заболявания, до момента в който " киселинната пепел " може да направи организма уязвим. Избирайки по-алкални храни, човек може да успее да " алкализира “ тялото си и да усъвършенства здравето си.

Нивата на pH се дефинират по канара от 0-14: при 0-6 то е киселинно; при 7 е неутрално и при индикатори от 8 нагоре е основно или алкално.

Алкалните храни имат високо равнище на pH, до момента в който киселинните имат по-ниско pH. Някои образци за алкални храни са зеленчуци без скорбяла, плодове, ядки като кестени или тиквени семки, бобови култури. Киселите храни включват месо, сирене, яйца и зърнени храни. Млякото и естествените мазнини се смятат за неутрални.

Някои образци за алкални храни:

– Плодове, като ябълки, череши, ананас, авокадо, банани, кайсии и пъпеш;

– Зеленчуци без скорбяла, като броколи, цвекло, аспержи, листни зеленчуци, чесън, моркови и зеле;

– Неподсладени плодови сокове;

– Минерална вода и билкови чайове;

– Ядки и семена, като кестени, кедрови ядки и тиквени семки;

– Ферментирало тофу или темпе;

– Някои зърнени култури, като киноа.

 

Алкалната диета включва пресни, богати на хранителни субстанции храни, които са потребни за здравето. Не разрешава добавени захари или други нездравословни артикули, които нямат хранителна стойност, написа puls.bg. Въпреки че науката е спестовна по отношение на преимуществата на алкалната диета, питателните привички, които предлага, могат да се отразят удобно на здравето.

Някои считат, че алкалната диета е сложна за поддържане заради рестриктивните мерки, които основава по отношение на избора на храни. По-голяма компликация основава поради изключването на храни, които са част от ежедневното меню и желания.

Алкалната диета лимитира избора на доста артикули, в това число месо. Тази диета е съвсем напълно вегетарианска. Повечето типове млечни артикули и месо са неразрешени. В допълнение към многото храни, които са неразрешени, се включва също и алкохолът и кофеинът. Тъй като диетата изключва месо, модифицирани и други киселинни храни, за някои хора е мъчно да се придържат към нея.

Диетолозите не предлагат крайната форма на алкалната диета за никого, изключително при рак, бъбречно заболяване, остеопороза или друго хронично заболяване.

Но може да има изгоди от разширението на основите на алкалната диета посредством включване на яйца, млечни артикули, пълнозърнести и протеини в чинията, в допълнение към яденето на по-растителна, непреработена храна. Акцентът върху плодовете, зеленчуците и непреработените артикули в алкалната диета може да помогне за понижаване на количеството употребявана захар, наситени мазнини и натрий, което може да е от изгода за всеки със сърдечно заболяване или диабет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР